زمان تقریبی مطالعه: 6 دقیقه
 

المهدی المنتظر فی الفکر اسلامی (کتاب)





«المهدی المنتظر فی الفکر اسلامی»، اثر عربی سید ثامر هاشم العمیدی، به بیان فضایل و مناقب حضرت مهدی علیه‌السّلام پرداخته و با دلایل قاطع و روشن، عقیده مسلمانان در مورد ظهور حضرت مهدی عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف در آخرالزمان را ارائه کرده است.


۱ - ساختار کتاب



کتاب با مقدمه مؤلف آغاز شده و مطالب، در ۴ فصل ارائه گردیده است.
در فصل اول، مؤلف با استفاده از کلام بزرگان اهل سنت از کتاب‌های خودشان، درستی و متواتر بودن احادیث مربوط به حضرت مهدی عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف را اثبات کرده و در فصول بعد، پس از بررسی موانع شناخت حضرت مهدی عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف، سؤالات و شبهات مطرح شده در مورد آن حضرت مورد نقد و بررسی قرار گرفته است.
مؤلف سعی نموده جواب‌های متقن و محکم به شبهاتی که در رابطه با برخی از موضوعات مهدویت مطرح شده ارائه نماید و از این رهگذر، مطالب «احمد الکاتب» را به طور مستقیم و غیر مستقیم نقد کرده است.

۲ - گزارش محتوا




۲.۱ - مقدمه


در مقدمه، اعتقاد به مهدویت در ادیان بحث شده و اشاره شده است که پیروان سه دین بزرگ و بیشتر ملت‌های جهان امروز، به ظهور منجی بزرگ در آخرالزمان ایمان دارند؛ آن کس که در حکومتش عدل و آسایش سراسر گیتی را فرا گرفته و هرگونه ظلم و ستم از بین می‌رود.
مؤلف ضمن اشاره به فتاوای بزرگان چهار مذهب اهل سنت در مورد منکران مهدی، از جمله ابن خلدون و احمد امین مصری، نظریه اسطوره بودن اندیشه مهدی علیه‌السّلام را نقد کرده و بی بنیاد دانسته است.

۲.۲ - فصل اول


در فصل اول با جست وجو در آیات قرآن و احادیث، مجموعه‌ای از القاب و صفات و فضایل حضرت مهدی منتظر عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف کشف و تحلیل شده است.
نویسنده با مروری گذرا بر انبوه روایاتی که در کتب جهان اسلام در رابطه با حضرت مهدی علیه‌السّلام روایت شده، تواتر آنها را ثابت کرده و پیرامون قطعیت آنها به چند بحث اشاره می‌کند:
۱. افرادی که احادیث مربوط به حضرت مهدی علیه‌السّلام را روایت کرده‌اند: وی بر این باور است که در جهان اسلام، محدثی نیست که برخی روایات بشارت دهنده به ظهور حضرت مهدی عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف در آخرالزمان را روایت نکرده باشد. در اثبات این گفته، نود و یک نفر از دانشمندان و محدثان عامه نام برده شده‌اند، از جمله: احمد بن حنبل، بخاری، ابن قتیبه دینوری، ترمذی و...
۲. اصحاب پیامبر صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم که حدیث‌های حضرت مهدی علیه‌السّلام را روایت کرده‌اند: اگر روایت‌های یک دهم این افراد در موضوع دیگری ثابت شود، بدون هرگونه شک و شبهه‌ای متواتر بودن آن موضوع اثبات می‌شد. در این زمینه، نام پنجاه و پنج نفر از اصحابی که در کتاب‌های مرجع اهل سنت ذکر شده‌اند به ترتیب زمانی آمده است، مانند: معاذ بن جبل، قتادة بن نعمان، ابوذر غفاری، عبد الرحمن بن عوف، عباس بن عبد المطلب و...
۳. بررسی راویان حدیث‌های حضرت مهدی عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف در کتاب‌های اهل سنت: در این رابطه، گوشه‌هایی از کتاب ابوالفیض غماری مغربی با عنوان «ابراز الوهم المکنون من کلام ابن خلدون» که به شیوه‌ای بی نظیر و بی سابقه متواتر بودن احادیث مربوط به حضرت مهدی علیه‌السّلام را ثابت و بی اساس بودن تضعیف‌های ابن خلدون پیرامون این احادیث را به خوبی نشان داده، نقل شده است.
۴. اثبات درستی و صحت احادیث مربوط به حضرت مهدی علیه‌السّلام : بیانات تعدادی از بزرگان اهل سنت را از کتاب هایشان در صحت این روایات نقل کرده است، از جمله: حافظ ابوجعفر عقیلی، حاکم نیشابوری ، بیهقی، ابن تیمیه و...
۵. اشاره به تصریح دانشمندان علم درایه و گروهی از متخصصین علم حدیث به این که احادیث نقل شده در کتب اهل سنت، در مورد حضرت مهدی عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف، متواتر است از جمله: بربهاری حنبلی، محمد بن حسین آبری، قربطی مالکی، ابن حجر عسقلانی و...

۲.۳ - فصل دوم


در فصل دوم، مؤلف برای پاسخ به این سؤال که «اگر روایت‌های بشارت به ظهور حضرت مهدی عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف نزد علمای اسلام، آن چنان آشکار و واضح است که صحت آنها را قطعی دانسته و به تواتر آنها تصریح کرده‌اند، پس چرا در بعضی روایت‌های مربوط به نسب و دودمان آن حضرت اختلاف وجود دارد؟» معتقد است باید ابتدا موانع شناخت نسبت به حضرت مهدی علیه‌السّلام را بیان کرد.
در این فصل، این موانع بررسی شده و مؤلف ضمن دادن این اطمینان که در این زمینه، پیش داوری نکرده است، بیان می‌کند که منظورش از موانع تشخیص روایی، احادیثی است که مخالف هم به نظر می‌رسند و برای آنان که با علم حدیث آشنایی ندارند قابل حل نمی‌باشند.
چگونگی تولد، گواهی شاهدان، کودکی، افرادی که حضرتش را دیده و معجزاتی را گواهی دادده‌اند، زندگی آن حضرت و اعتراف دانشمندان اهل سنت به ولادت حضرت مهدی علیه‌السّلام و اینکه ایشان پسر امام حسن عسکری علیه‌السّلام است، بررسی و در این زمینه، از متون متعدد اهل سنت شاهد آورده شده است.

۲.۴ - فصل سوم


در فصل سوم، شبهات مهدویت بعد از نقد و بررسی، پاسخ داده شده است. برخی از این شبهات بدین قرارند:
۱. صحیح مسلم و بخاری، حدیثی در باره حضرت مهدی علیه‌السّلام ثبت نکرده‌اند؛
۲. توسل به گفته ابن خلدون در تضعیف حدیث‌های مربوط به حضرت مهدی علیه‌السّلام ؛
۳. حضرت عیسی بن مریم علیه‌السّلام ، همان مهدی عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف است.

۲.۵ - فصل چهارم


در فصل چهارم، مؤلف با انتقاد از کسانی که به انکار حضرت مهدی عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف برخاسته‌اند و در برابر دلایل عقلی و نقلی در اثبات حقیقت مهدویت، به تکاپو افتاده و تلاش دارند مردم را از راه اعتقاد صحیح و راستین منحرف سازند، پرسش‌های مطرح شده از ناحیه آنان را بر اساس عقل و علوم جدید، مورد تحلیل قرار داده است.
در این فصل، به این مطالب پرداخته شده است: امامت در کودکی و خردسالی، طول عمر، فایده غیبت و چگونگی بهره گیری امت مسلمان از ایشان در این دوران.

۳ - وضعیت کتاب



این کتاب تا به حال در کشورهای سوریه، یمن و ایران به چاپ رسیده و مؤسسة الامام علی علیه‌السّلام آن را به چهار زبان زنده دنیا ترجمه و نشر کرده است.
فهرست مطالب در انتهای کتاب آمده است.
پاورقی‌ها به ذکر منابع و توضیح برخی کلمات و عبارات متن پرداخته است.
[۱] المهدی المنتظر فی الفکر اسلامی، مقدمه کتاب.
[۲] پارسا با مشارکت بنیاد فرهنگی حضرت مهدی موعود عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف و انتشارات مسجد جمکران، (۱۳۸۸)، «امام مهدی عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف در آینه قلم کارنامه منابع پیرامون امام مهدی علیه‌السّلام و مهدویت»، قم، مؤسسه اطلاع رسانی اسلامی مرجع، ج۲، ص۷۶۵.


۴ - پانویس


 
۱. المهدی المنتظر فی الفکر اسلامی، مقدمه کتاب.
۲. پارسا با مشارکت بنیاد فرهنگی حضرت مهدی موعود عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف و انتشارات مسجد جمکران، (۱۳۸۸)، «امام مهدی عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف در آینه قلم کارنامه منابع پیرامون امام مهدی علیه‌السّلام و مهدویت»، قم، مؤسسه اطلاع رسانی اسلامی مرجع، ج۲، ص۷۶۵.


۵ - منبع


نرم افزار کتابخانه مهدویت، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.


رده‌های این صفحه : کتاب شناسی | کتب مهدویت




آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.